Noah Bentheim-Gelre Maine Coon cattery nederlands english
Navigatie
Home
De Maine Coon kat
Gecastreerde katers
Poezen
Kittens
Vorige nesten
Arabische volbloed paard
Foto albums
Links
Gastenboek

Bentheim Gelre
Max_Maya_hoofd_tn.jpg
Max MayaAchtergronden
Maine Coon

De Maine Coon

De Maine Coon wordt gezien als een van oorsprong Amerikaans ras dat voorkwam in het noordoosten van de Verenigde Staten en in noordoost Canada.
Vroegere legenden vertellen dat het ras - met zijn natuurlijke verschijning, imponerende grootte en vaak geringde pluimstaart - het gevolg was van kruisingen van katten met wasberen. Genetisch is dat onmogelijk, maar het verklaart misschien wel de oorsprong van de naam van het ras.
Ook kruisingen van huiskatten met Bobcats wordt genoemd als mogelijkheid, maar de afstammelingen daarvan zijn steriel.
Een andere populaire legende die misschien de naam verklaart, verhaalt van een captain Coon die de voorouders van de Maine Coon naar Amerika gebracht zou hebben vanuit China.
Verrassend genoeg wordt ook de naam en geschiedenis van de Franse koningin Marie-Antoinette verbonden met de kust van Maine. Voorafgaand aan haar ongelukkige ondergang (Franse Revolutie) had de koningin met de hulp van een Amerikaanse zeekapitein, Stephen Clough, een ontsnapping gepland naar de havenstad Wiscasset in Maine. Er werd een huis gereed gehouden voor haar en haar meubilair was daar al gebracht, maar de koningin haalde de Nieuwe Wereld niet.

Het verhaal gaat echter, dat captain Clough de reis toch maakte, met aan boord de favoriete langharige katten van de koningin. Sommigen denken dat de huidige Maine Coons afstammen van deze edele katten.
Een ander populair en meer geloofwaardig scenario zoekt de Maine Coon voorouders bij de langharige katten die naar Amerika gebracht zijn door de Vikingen, als bewakers van hun voorraadschepen. Deze katten hadden een grote gelijkenis met een stoer ras uit Noorwegen, Skogkatt genaamd, van wie de vacht en de kop dezelfde uitstraling hadden als de Maine Coons. Deze katten kwamen soms aan wal en kruisten zich met de Amerikaanse inheemse katten en zo begon de “moderne” Maine Coon zich te ontwikkelen.

De Maine Coon is een echte werkkat, gespierd, robuust en gemiddeld tot groot van afmeting, op zijn hoede, maar geinteresseerd voor zijn omgeving. Door natuurlijk selektie bleven de sterkste en de meest aan hun omgeving aangepaste exemplaren in leven in een ruw klimaat, min of meer onafhankelijk van menselijke hulp.
In New England, zijn land van oorsprong, werd van hem verwacht dat hij in zijn onderhoud kon voorzien d.m.v. zijn dagelijke portie melk, vers van de koe, plus zijn talenten als muizenvanger.
Tevens werd van hem verwacht om in harmonie met andere dieren en de mens te leven. Hij heeft dan ook een zeer beminnelijk karakter. Het is dan ook geen wonder dat deze katten bij de mensen in New England zeer geliefd waren en gekoesterd werden.
Maine Coons zijn heel vriendelijk, maar wel wat gereserveerd en verlegen voor vreemde mensen en situaties, een karakteristiek die heeft bijgedragen aan zijn vaardigheid om te overleven op het platteland. Hij ontwikkelt zich tamelijk traag: Vaak is hij pas met 3 a 4 jaar volwassen. Dan heeft hij pas zijn volwassen grootte, prachtige vacht en type bereikt.

 Printable Version